Descriere produs
Parul Williams (cunoscut si sub de Bartlett) este unul dintre cele mai populare soiuri de par din lume, apreciat pentru gustul excelent si productivitatea ridicata.
Caracteristici generale:
Pom de vigoare medie spre mare, cu coroana globuloasa si ramuri rezistente.
Inflorire medie, ceea ce il face relativ rezistent la ingheturile tarzii.
Productivitate foarte ridicata si constanta.
Sensibil la focul bacterian, dar rezistent la rapan.
Fructe:
Marime medie spre mare (150-250 g).
Forma piriforma, usor turtita la baza.
Pielita galben-aurie la maturitate, uneori cu usoare pete ruginii.
Pulpa alba, suculenta, foarte dulce, cu aroma intensa specifica.
Maturare: sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie.
Perisabilitate ridicata, dar excelent pentru consumul proaspat si procesare (compoturi, sucuri, distilate).
Avantaje: Productivitate mare si constanta. Fructe cu aroma intensa, foarte apreciate pe piata. Potrivit atat pentru consum proaspat, cat si pentru prelucrare.
Dezavantaje: Sensibil la focul bacterian. Fructele sunt perisabile, necesitand depozitare atenta sau procesare rapida. Necesita rarirea fructelor pentru a evita supraincarcarea pomului.
Polenizatori recomandați:
Conference – unul dintre cei mai buni polenizatori pentru Williams.
Abate Fettel – compatibilitate ridicată.
Favorita lui Clapp – compatibilitate ridicată.
Packham's Triumph – asigura polenizare eficienta.
Kaiser (Bosc) – imbunatateste productia de fructe.
Recomandare: Williams este unul dintre cele mai cultivate soi datorita calitatii fructelor si productivitatii sale. Pentru a preveni problemele cauzate de focul bacterian, este bine sa aplici tratamente preventive si sa eviti udarea excesiva.
Parul (Pyrus communis) este un arbore cu frunze cazatoare din familia Rosaceae, care creste pana la 10–20 m inaltime. Traieste in medie 65 ani. Are radacina lemnoasa si profunda, trunchiul drept, culoare gri cu coaja crapata, frunze ovale pana la 10 cm lungime. Florile sale sunt albe sau roz cu petale de 1,5 cm.
Fructele contin vitamina A, B2, B6, C, minerale de calciu, sodiu, apa in proportie de 80%, fibre, acizi organici liberi potasiu, fier si vitamina C.
Particularitati de crestere si fructificare la par: Sistemul radicular se dezvolta in functie de portaltoi. Cel mai bun pom este cel altoit pe parul francez deoarece sunt bine inradacinati si exploreaza sau masa mai mare de sol. Ritmul de crestere este mult mai mic decat la par. Pomii tineri trebuie sustinuti suplimentar pentru a forma trunchiul drept si corespunzator.
Majoritatea soiurilor de par cultivate sunt autosterile (nu se pot poleniza singure). Din aceasta cauza, se recomanda plantarea mai multor soiuri in livada, printre care si cele bune polenizatoare. Materialul saditor se va cumpara numai din pepiniere autorizate sau statiuni de cercetare.
Taieri la par: Coroanele pomilor se diferentiaza intre ele prin volum si cont, prin numarul, vigoarea si orientarea spatiala a elementelor permanente – ramurile de schelet si nepermanente – ramurile de semischelet, cat si prin modul de taiere in formare si intretinere. Cateva sfaturi generale pentru taierea pomilor fructiferi de care ar trebui sa tinem cont pentru asigurarea unui echilibru favorabil intre crestere si fructificare.
-fiecare coroana trebuie sa aiba o structura permanenta, formata din ramuri principale
-folosirea schemelor si tehnicilor de taiere in timpul formarii coroanelor depinde si de vigoarea si particularitatile de crestere si rodire ale soiului si ale fiecarui pom in parte;
-prin taierile de formare trebuie temperata sau stimulata cresterea axului si a sarpantelor din coroana si grabita aparitia ramurilor de rod;
-prin taieri trebuie provocate ramificari anticipate in scopul formarii mai devreme a structurii permanente a coroanei.
Taierile pomilor se impart in doua mari categorii:
- Dupa scopul urmarit: taiere de formare, taiere de rodire, taiere de intinere, taiere de corectare, taiere de regenerare
- Dupa timpul de executie : taierea in uscat, taierea in verde.
