Descriere produs
Marul Golden Delicious (sau Golden) este unul dintre cele mai populare si apreciate soiuri de mere din lume, datorita fructelor sale de calitate, gustului dulce si versatilitatii in utilizare.
Caracteristici generale:
Origine: SUA, descoperit in anii 1900 ca o mutatie a soiului Gravenstein.
Pom de vigoare medie, cu o coroana piramidala, care poate deveni destul de larga pe masura ce creste.
Inflorire tarzie, ceea ce il face mai putin vulnerabil la ingheturile de primavara.
Productivitate ridicata si constanta, cu fructificare precoce.
Rezistenta moderata la boli, dar mai sensibil la rapan si fainare in anumite conditii.
Fructe:
Marime medie spre mare (150-250 g).
Forma rotunda, usor turtita, cu un aspect uniform.
Pielita de culoare galben-aurie, cu unele fructe avand o usoara tenta rosiatica pe partea expusa la soare.
Pulpa alba, crocanta, suculenta, cu un gust dulce si echilibrat, fara aciditate puternica.
Maturare: la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie.
Se pastreaza bine, pana in martie, daca sunt depozitate corect in conditii de temperatura scazuta si umiditate controlata.
Avantaje: Fructe de calitate excelenta, foarte apreciate atat pentru consumul proaspat, cat si pentru procesare (compoturi, sucuri, placinte). Soi cu o productivitate constanta si fructificare rapida. Merele Golden sunt extrem de populare pe piata datorita gustului dulce si consistentei lor. Soi versatil, care poate fi cultivat intr-o gama larga de conditii climatice si de sol.
Dezavantaje: Sensibil la atacurile de rapan si fainare, necesita tratamente preventive si o igiena buna a livezii. Fructele pot suferi uneori de „rupere” (crapare) in conditii de umezeala ridicata. Necesita taieri si ingrijire atenta pentru a evita densificarea coroanei si pentru a asigura o aerisire buna a pomului.
Polenizatori recomandati:
Jonagold – unul dintre cei mai buni polenizatori pentru Golden, imbunatateste calitatea si cantitatea fructelor.
Florina - imbunatateste calitatea si cantitatea fructelor.
Idared – ideal pentru o polenizare optima.
Empire – ajuta la cresterea productiei si la polenizarea eficienta.
Jonathan - unul dintre cei mai buni polenizatori pentru Golden, imbunatateste calitatea si cantitatea fructelor.
Gravenstein – ideal pentru o polenizare optima.
Golden Spur – o varietate de Golden care poate ajuta la o polenizare buna.
Recomandare: Golden este un soi foarte apreciat, excelent pentru livezile comerciale datorita cerintelor sale moderate si fructelor de calitate superioara. Este important sa aplici tratamente preventive pentru protejarea pomilor de boli si sa ingrijesti corespunzator coroana pentru a obtine o recolta buna.
Marul (Malus domestica) este larg raspandit pe tinuturile romanesti. Marul este um pom fructifer simplu care poate fi ingrijit fara proceduri speciale. Are un trunchi relativ mic si o coroana larg ramificata. Frunzele sunt dispuse in forma ovala si alternativ. Florile de mar sunt formate din cinci petale si au culoare alba, cu o usoara tenta de roz.
Compozitia merelor contine multi nutrienti si elemente importante, precum peste 80% apa, acizi organici, substante pectice, vitaminele A, C, B1, B2, B3, B6, B9 si E, fier, calciu, fosfor, magneziu, iod si potasiu., iar cantitatea lor este mai mare in coaja decat in pulpa.
Particularitati de crestere si fructificare la mar: Dezvoltarea sistemului radicular este influentata de portaltoiul folosit. Pomii sanatosi vor explora o masa mare de sol.
Sistemul radicular la mar are o crestere continua, iar majoritatea radacinilor se gasesc la o adancime de 60-70 cm. Soiurile existente in cultura fructifica pe ramuri lungi sau ramuri scurte.
Mugurii vegetativi sunt mici si subtiri. Mugurii mixti si cei floriferi sunt mari si bombati. Din mugurele mixt se formeaza o rozeta de frunze si o inflorescenta. Marul infloreste relativ tarziu, fara sa fie afectat de ingheturile tarzii.
Taieri la mar: Coroanele pomilor se diferentiaza intre ele prin volum si contur, prin numarul, vigoarea si orientarea spatiala a elementelor permanente – ramurile de schelet si nepermanente – ramurile de semischelet, cat si prin modul de taiere in formare si intretinere. Cateva sfaturi generale pentru taierea pomilor fructiferi de care ar trebui sa tinem cont pentru asigurarea unui echilibru favorabil intre crestere si fructificare.
-fiecare coroana trebuie sa aiba o structura permanenta, formata din ramuri principale
-folosirea schemelor si tehnicilor de taiere in timpul formarii coroanelor depinde si de vigoarea si particularitatile de crestere si rodire ale soiului si ale fiecarui pom in parte;
-prin taierile de formare trebuie temperata sau stimulata cresterea axului si a sarpantelor din coroana si grabita aparitia ramurilor de rod;
-prin taieri trebuie provocate ramificari anticipate in scopul formarii mai devreme a structurii permanente a coroanei.
Taierile pomilor se impart in doua mari categorii:
- Dupa scopul urmarit: taiere de formare, taiere de rodire, taiere de intinerire, taiere de corectare, taiere de regenerare
- Dupa timpul de executie: taierea in uscat, taierea in verde.
