Tratamente fitosanitare la pomii fructiferi in perioada iernii

Fie ca avem o livada sau cativa pomi fructiferi in curtea casei, este necesar sa le acordam o ingrijire adecvata in perioada iernii. Odata cu caderea frunzelor si intrarea lor in perioada de repaos vegetativ este necesar sa aplicam primul tratament fitosanitar cu un produs pe baza de cupru. Iata cateva exemple de produse cuprice oferite de site-ul Biosel:

Copper Protect  este un produs pe baza de cupru cu actiune sistemica. Stimuleaza reactiile enzimatice din planta, accelereaza sitemul metabolic si productia de energie. Mai mult decat atat,intareste peretele celular astfel, planta devine mai rezistenta la diferite atacuri de mediu.

– Zeama Bordeleza,  un fungicid care asigura o buna protectie impotriva bolilor precum: focul bacterian al rozaceelor sau rapanul merilor. Solutia de Zeama Bordeleza are o aderenta foarte buna la planta si nu siroieste pe planta.

– Fungicid Champ 77 WG fungicid/bactericid de contact pe baza de cupru cu o capacitate de penetrare in plante si de protejare foarte buna. Aceste caracteristici confera produsului capacitatea de a combate ciupercile patogene

In zua in care decidem sa facem stropirea pomilor fructiferi, va trebui sa tinem cont de aspectele vremii : sa nu fie timp ploios, scoarta copacilor sa fie uscata si temperatura sa fie de peste 5 grade Celsius.

La 14 zile dupa stropirea pomilor fructiferi cu un produs cupric se va face tratamentul cu un ulei horticol. Biosel va propune urmatoarele variante de ulei horticol plus insecticid.

– Pachet Mospilan Oil – Amestecul Mospilan 20 SG + Toil nu produce fitotoxicitate pomilor indiferent de faza de vegetatie. Toil este un adjuvant special creat pentru a imbunatati actiunea pesticidelor cu care se utilizeaza in combinatie. Eficacitatea de lunga durata, de peste 30 de zile, ajuta la o reducere a tratamentelor fata de produsele conventionale. Este selectiv si nu afecteaza fauna utila. Pentru tratamentele efectuate in repaus vegetativ se va urmari o acoperire cat mai uniforma a ramurilor si tulpinilor, fara a se produce siroirea (scurgerea solutiei).

– Pachet tratament iarna pentru pomi Midos Oil + Zebra,  se foloseste ca si insecticid pentru combatarea insectelor la pomii fructiferi.

Midos Oil Adjuvant a fost conceput pentru utilizare ca adjuvant pe baza de ulei pentru culturile agricole la care se recomanda tratamentul cu pesticide plus adjuvant. Inlocuieste cu succes adjuvantii pe baza de uleiuri minerale si vegetale.

Nepoluant pentru mediu, biodegradabil, imbunatateste aderenta produsului fitosanitar pe suprafata aplicata si permite o acoperire mai buna. Nu este fitotoxic pentru plante, la dozele recomandate.

Tratamentele fitosanitare din perioada de repaus vegetativ sunt aplicate in special contra daunatorilor ce ierneaza pe/in scoarta copacilor dar si pentru reducedrea riscului de boli in anul ce urmeaza. Aceste tratamente sunt foarte important deoarece sunt primele tratamente pentru sanatatea pomilor fructiferi.

Pentru o mai buna uniformizare a solutiilor, aplicarea se face cu echipamente profesionale de stropit Vermorel electric  sau manual.

Principalii daunatori ce se pot combate aplicand tratamentul fitosanitar in perioada iernii sunt:

– Paduchele din San-Jose (Quadraspidiotus perniciosus)

– Afidele

– Acarienii (Panonychus ulmi, Tetranichus, Briobria rubriculus)

– Cotarii.

– Ciupercile patogene

Atentie!!

Se face prima aplicare cu un produs cupric si la 14 zile se revine cu aplicarea uleiului horticol.

Se recomanda o acoperire cat mai uniforma a pomilor fructiferi, pentru un efect maxim de combatare.

Scoarta copacilor trebuie sa Nu fie umeda inainte de aplicarea tratamentului.